Yleistä

Organisaatio

Tehtäväshakin valtakunnallinen järjestö on Suomen tehtäväniekat ry (ST). Se on perustettu vuonna 1935. Tehtäväiltoja järjestetään säännöllisesti Helsingissä ja lisäksi toimii aktiivinen alaosasto Lahdessa, Pirkanmaalla ja Vaasassa. Vuosikokous pidetään helmi-maaliskuussa. ST:n on Suomen Keskusshakkiliiton perustajajäsen ja uusien sääntöjen mukainen Suomen Shakkiliiton (SSL) yhteisöjäsen. ST saa toimintaan valtionapua SSL:n kautta. 

YHTEYSTIETOJA


Kansainvälinen organisaatio

Entisessä pysyvässä tehtäväshakin toimikunnassa (PCCC), syksystä 2010 alkaen itsenäinen World Federation for Chess Composition (WFCC), on edustajat 41 maasta. Suomi on ollut aktiivisesti mukana toiminnassa ja Neal Turner toimii nykyisin Suomen edustajana. Järjestön vuosittaisen kokouksen yhteydessä on paljon tehtäväshakillista ohjelmaa, erityisesti pikaratkaisemisen MM-kilpailu. Vuonna 1995 kokous pidettiin Turussa. WFCC myöntää tehtäväshakin kansainväliset arvonimet, järjestää kilpailuja, hoitaa FIDE-albumien julkaisemisen, laatii tehtäväshakin säännöt ja muutenkin on kansainvälisissä asioissa yhteydenpitoelimenä. Se saa pientä taloudellista tukea FIDE:ltä. 


Julkaisutoiminta

ST julkaisee jäsenlehteä Tehtäväniekka neljä numeroa vuodessa.

Suomenkielistä tehtäväkirjallisuutta on julkaistu jonkin verran. Uusin teos on Eero Bonsdorffin shakkimatemattisia tehtäviä esittelevä Mielenkiintoinen asema.

Ulkomaisia tehtäväkirjoja on paljon ja erilaisia. Erityisesti ”FIDE-albumit” ovat tärkeitä, sillä niihin kerätään yleensä kolmivuotisjakson parhaat julkaistut tehtävät. FIDE-albumit ovat siis hakuteoksia ja lisäksi kansainväliset laadinnan arvonimet perustuvat tehtävien saamiseen FIDE-albumeihin. Tehtäväshakin osa-alueilla on omaa kirjallisuutta, esimerkiksi lopputehtävillä ja satushakin eri alueilla. ST välittää jäsenilleen uusia kirjoja.


Kilpailutoiminta

ST järjestää tehtävien laadinta– ja ratkaisukilpailuja.

Comments are closed.