Yleistä

Organisaatio

Tehtäväshakin valtakunnallinen järjestö on Suomen tehtäväniekat ry. Se on perustettu vuonna 1935. Tehtäväiltoja järjestetään säännöllisesti Helsingissä ja lisäksi toimii aktiivinen alaosasto Lahdessa, Pirkanmaalla, Turussa ja Vaasassa. Vuosikokous pidetään helmi-maaliskuussa. ST:n on Suomen Keskusshakkiliiton perustajajäsen ja uusien sääntöjen mukainen Suomen Shakkiliiton yhteisöjäsen. ST saa toimintaan valtionapua SSL:n kautta. 


Kansainvälinen organisaatio

Entisessä pysyvässä tehtäväshakin toimikunnassa (PCCC), syksystä 2010 alkaen itsenäinen World Federation for Chess Composition (WFCC), on edustajat 41 maasta. Suomi on ollut aktiivisesti mukana toiminnassa ja Hannu Harkola toimii nykyisin Suomen edustajana. Järjestön vuosittaisen kokouksen yhteydessä on paljon muutakin tehtäväshakillista ohjelmaa, erityisesti pikaratkaisemisen MM-kilpailu. Vuonna 1995 kokous pidettiin Turussa. WFCC myöntää tehtäväshakin kansainväliset arvonimet, järjestää kilpailuja, hoitaa FIDE-albumien julkaisemisen, laatii tehtäväshakin säännöt ja muutenkin on kansainvälisissä asioissa yhteydenpitoelimenä. Se saa pientä taloudellista tukea FIDE:ltä. 


Julkaisutoiminta

ST julkaisee jäsenlehteä Tehtäväniekka 4 numeroa vuodessa.

Suomenkielistä tehtäväkirjallisuutta on julkaistu jonkin verran. Uusin teos on Eero Bonsdorffin shakkimatemattisia tehtäviä esittelevä Mielenkiintoinen asema.

Ulkomaisia tehtäväkirjoja on paljon ja erilaisia. Myös ST välittää jäsenilleen joitakin uusia kirjoja. Erityisesti ”FIDE-albumit” ovat tärkeitä, sillä niihin kerätään yleensä 3-vuotisjakson parhaat julkaistut tehtävät. Ne ovat siis hakuteoksia ja lisäksi kansainväliset laadinnan arvonimet perustuvat tehtävien saamiseen FIDE-albumeihin. Erilaisia tehtäväkokoelmia ja oppaita julkaistaan kaikilla mahdollisilla kielillä. Jokaisella tehtäväshakin osa-alueella on oma kirjallisuutensa, niin lopputehtäville kuin satushakin eri aloille. 


Kilpailutoiminta

ST järjestää tehtävien laadinta– ja ratkaisukilpailuja.

Comments are closed.