Musta ratsupyörä

Suomen Shakkikustannus Oy, 2003
ISBN 951-97081-4-6
195 sivua, 15 valokuvaa

Kirja on saatavana ST:n tehtäväilloissa Helsingissä ja Tampereella. Sen hinta ST:n kautta on 15 € (+ postikulut), tilaukset puheenjohtajalle. Kirjakauppahinta tulee olemaan n. 25 € .

Kauko Virtanen: Musta ratsupyörä

Suomen Kuvalehden shakkipalstat vuosina 1976-1979

Kauko Virtasen toimittama shakkipalsta alkoi ilmestyä Suomen Kuvalehdessä 17.9.1976. Palsta sai nopeasti laajan ja uskollisen lukijakunnan. Suuri syy suosioon oli palstan omaleimaisuus, shakin ja muun maailman yhteyksien ennakkoluuloton tarkastelu. Kauko Virtasen sydäntä lähellä ovat taiteet, niinpä palstoista löytyy runsaasti viittauksia esimerkiksi kirjallisuuteen ja musiikkiin.

Shakin osalta painopiste on tehtäväshakissa, shakin taiteellisessa haarassa. Tehtäväshakki on pyrkimystä omaperäisten shakillisten ideoiden esittämiseen tehokkaasti, taloudellisesti ja mieleenjäävästi. Parhaat shakkitehtävät ovat ajattomia taideteoksia, ja tässä kirjassa niitä on useita.

Palstaa lukivat niin shakinharrastajat kuin nekin, joille lautapelien klassikko oli vieras. Suomen Kuvalehti päätti kuitenkin luopua palstasta, huolimatta lukijoiden toiveista ja palstan jatkuvasta korkeasta tasosta. Viimeinen Kauko Virtasen toimittama palsta ilmestyi 21.12.1979. Tässä kirjassa ovat kaikki julkaistut palstat, lisäksi perustiedot tehtäväshakista ja katsaus Kauko Virtasen tehtäväshakkiuraan.

Tätä kirjaa voi lukea eri tavoin: esseinä, oman aikakautensa kuvauksina, hyvien shakkitehtävien kokoelmana tai henkilökuvina palstoissa esitellyistä ihmisistä. Palstat ovat kestäneet hyvin ajan hammasta, sen voi tämän kirjan jokainen lukija havaita.

Comments are closed.